A GMC története

GMC embléma

A GMC kizárólag terepjárókat, illetve teherautókat forgalmaz: legkönnyebb jelenlegi modelljük üresen 1748 kg, a legnehezebb (nem teherautó) maximális terhelés mellett majdnem 6 tonna (azaz Magyarországon nemhogy a személyautó, de még a kisteherautó kategóriába sem férne be).

Mindezek ellenére a GMC nem új vállalat, sőt: 1912-es alapításával egyike a legrégebbi amerikai autógyáraknak. A cég eredeti neve General Motors Truck Company majd GMC Truck volt, ezzel is utalva teherautó-specifikus kínálatára.

A vállalat öt kategóriában aktív, melyek a következőek: puck-up, terepjáró, kisbusz, busz és teherautó (illetve az utóbbi években a terepjárók kisebb változatai, a sportos szabadidő-autó, az SUV-k is felkerültek a kínálatba).

A magánszemélyek számára értékesített személyautók közül a legkelendőbb a középen elhelyezkedő Sierra pick-up, alatta található az Arcadia és a GMC-s mértékkel ”zsebpiszok” Terrain. A modellpaletta csúcsán 1992 óta a Yukon található (mivel a GMC Savanna kisbusz már inkább munkaeszköz) – a továbbiakban erről a harckocsinak is beillő típusról lesz szó (ha már harcjárművek: a GMC a második világháború alatt többek között a kétéltű DUKW-t gyártotta).