Erőmű – 650 lóerővel debütált az új Chevrolet Camaro ZL1

Szép számban akadnak olyan autók, amelyeket nagyon sajnálunk, hogy nem kaphatóak  Európában – még akkor is, ha közülük sokan igencsak feleslegesek. Ide tartozik például az új Chevrolet Camaro ZL1, amely a legendás amerikai izomautó legfrissebb generációjának csúcsmodellje.

közel 590-ről 650 lóerőre erősödött a Camaro ZL1 – brutális bestia…

Csak halkan jegyezzük meg, hogy nem is olyan régen hazánkban is megvásárolhattuk a(z előző generációs) Camarót, hiszen rövid ideig – ameddig a Chevrolet ki nem vonult az öreg kontinensről –nekünk is volt szerencsénk a típushoz, igaz, sajnos meglehetősen tiszavirágéletű volt a kívánatos izomautó forgalmazása, továbbá nálunk ’csak’ az alapmodellek voltak elérhetőek – na nem mintha nem lett volna elég a 400 lóerő feletti 6,2 literes szívó V8-asok ősereje.

Belül nem sok minden árulkodik a bődületes teljesítményről

Azonban a tengerentúlon akadtak jóval erősebb verziók is – például a ZL1 típusjelű csúcsváltozat, amely ugyanezen blokk kompresszoros változatát használta, közel 590 lóerőt csatasorba állítva. Azonban mint tudjuk, teljesítményből sosem elég, s ennek megfelelően a legfrissebb Camaro esetében muszáj volt tovább lépniük a fejlesztőknek, amit most meg is tettek: jelentjük, a Chevrolet a napokban lerántotta a leplet a Camaro ZL1 aktuális generációjáról. Az autó sokkal izmosabb, fejlettebb, nem utolsósorban pedig könnyebb is lett elődjénél.

Jó hír, hogy a hátsó ülések nem estek a súlycsökkentés áldozatául

A motorháztető alatt továbbra is egy kompresszoros 6,2 literes V8-as erőforrás lapul, azonban immár nem a korábbi ’LSA’ jelű, hanem az új LT4 jelölésű erőforrásról beszélhetünk, amely az aktuális Corvette Z06-ban is dolgozik. A hírek szerint nem kevesebb, mint 650 lóerőt (!) képes csatasorba állítani a brutális Camaro (a Corvette Z06 különben 660 lóerős), amihez bődületes 870 Nm-es csúcsnyomaték társul. És nem elég, hogy ez bő 60 lóerős illetve 110 Nm-es többletet jelent a korábbi ZL1-hez képest, de a modell egy alapos fogyókúrán is átesett, melynek révén közel 100 kilóval lett könnyebb.

Látszik rajta, hogy nagyon erős és nagyon gyors

Hivatalos menetteljesítményadatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, de bőven 4 másodpercen belüli 0-100 km/h-s sprintidőre és jóval 300 km/h feletti végsebességre számíthatunk. Az ijesztő hangú V8-as ereje továbbra is a hátsó kerekeken keresztül kerül útra, azonban a hajtáslánccal kapcsolatban is tartogat egy érdekes csemegét a Chevrolet, ugyanis a széria hatfokozatú kézi váltó mellett a Ford és a GM közös fejlesztésű 10-sebességes (!) automataváltója gondoskodhat az erőátvitelről, amely a ZL1-ben debütál. Első hallásra számunkra kicsit soknak tűnik a 10 fokozat, azonban a márkánál biztosan okosabbak és pontosan tudják, hogy miért a tízfokozatú automatát választották.

Nagy élmény lehet a kézi váltó és a brutálisan erős V8-as párosa…

Technikai finomságokból persze nincs hiány: a mérnökök alaposan átdolgozták a Magnetic Ride állítható felfüggesztést, a vezető egy üzemmódválasztóval hangolhatja kedvére az autó fő elemeit, továbbá nem hiányozhat persze többek között a rajtautomatika sem. A tapadást önzáró (sperr)differenciálmű fokozza, na meg persze a 20 colos sportabroncsok, hátul 305/30ZR20 méretben. A megállásról elöl 6-, hátul pedig 4-dugattyús Brembo fékek gondoskodnak.

Európában sajnos hiába is álmodozunk róla – de azért lesz mód a beszerzésre…

Bődületes teljesítménye és brutális megjelenése ellenére a modern sportautószemmel is ínyencfalatnak számító Chevrolet Camaro ZL1 ára garantáltan egyedülállóan kedvező lesz a 600 lóerőn túli szegmensben: 60 ezer dollár alatti indulóárra számíthatunk, ami 17 millió forinton belüli belépőt jelent, ami 650 lóerőért igencsak kevésnek számít. Ráadásul van még egy nagyon szerethető tulajdonsága a Camaro ZL1-nek: a legtöbb kemény sportautóval ellentétben utastere 4 személyes, és bizony még hátul egészen korrektek a helyviszonyok.2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*