Egy ízig-vérig amerikai stílus kell, elfogadható áron? Chrysler PT Cruiser
pt-girls-10PT Cruisert lehet imádni vagy utálni. A kettő között nincs átmenet. Én előbbi csoportba tartozom, és tulajdonképpen nem is értem, eddig miért nem vettem egy ilyen autót.

Persze a választ is tudom, azért nem vettem, mert nem volt rá pénzem. Mikor jött a második gyerek, inkább egy megbízható, kedvező áron fenntartható, és remek futóművel rendelkező 2001-es Ford Focus kombit vásároltam 600 ezerért, ami egyébként kiváló autó. Szeretem a Mazda MX5-öt , meg a Toyota Celicát is, de egyik sem egy kifejezett családi kocsi. Azonban a PT Cruiser simán megfelel egy négytagú família igényeinek, emellett igazi egyéniség, talán csak a Minit és a Volkswagen Beetle-t tudnám egy napon említeni vele.

Egy ízig-vérig amerikai stílus kell, elfogadható áron? Chrysler PT Cruiser

A forma szenzációs, az utcán a mai napig megfordulnak utána az emberek. A PT Cruiser a klasszikus amerikai Hot Rod-ok újragondolása, a mai kor technikai színvonalán. Visszaköszön benne a 30-as, 40-es évek világa, ugyanakkor lágy és látványos idomok jelzik számunkra, hogy mégiscsak a XXI. században járunk.

Egy ízig-vérig amerikai stílus kell, elfogadható áron? Chrysler PT Cruiser

Ez a kocsi olyan, mintha Picasso készítette volna, talán ezért is olyan megosztó. Imádom a Citroen 2CV-re (Kacsa) emlékeztető popsiját, a magas és bumfordi karosszériáját, a vagány műszerfalát, a hosszú sebváltóját, és a teljesen egyedi első hűtőrácsát. Az egyetlen gyenge pontja a külsőnek az első lámpa, amelynek cseppformája túllágyítja az elölnézetből való összhatást. Szerintem sokkal menőbb lett volna, ha lépcsőzetesen eltolt kerek ikerfényszórókkal látják el a frontrészt, ahol a hűtőrácshoz közelebb eső lámpa átmérője kisebb lenne. No de lépjünk túl ezen az apróságon, ez a kocsi egyszerűen imádnivaló, itt az idő, hogy belessünk a kasztni mögé.

Tágas beltér, méretes csomagtartó

Először is, ez nem egy amerikai batár, ami 5,5 méter hosszú. A PT Cruiser a 4280 mm-es hossza alapján az alsó középkategóriába tartozik, tehát könnyű vele parkolóhelyet találni és fordulékony.

Az 520 literes csomagtér egy kombinak is tiszteletére válik, emellett az utastér 25-féleképpen variálható! A sofőr és az utasok is magasan ülnek, a lábtér és a fejtér elől-hátul bőséges.

Egy ízig-vérig amerikai stílus kell, elfogadható áron? Chrysler PT Cruiser

A motorok közül az 1,6-ost felejtsük el. A maga 116 lóerejével és halovány nyomatékával nagyon kevés az 1410 kilogrammos önsúlyhoz. A 2 literes 141 lóerős, és a 2,4 literes 143 lóerős benzines is jó választás, de egyik sem teszi rakétává az elsőkerék-hajtású PT Cruisert. Létezik egy 2,2 literes dízel egység is, amit ráadásul a Mercedes-Benztől kapott a Chrysler, ez 2006-ig 121 lóerős volt, utána pedig 150.

A gázolajosok sokkal kevesebbet fogyasztanak, de több drága alkatrész romolhat el bennük (turbó, common-rail), mint a két nagyobb benzinesben, amelyek kifejezetten alacsony fordulaton adják le maximális teljesítményüket (a 2,4-es például 5200-on), így gyaníthatón sokáig bírják a strapát.

Egy ízig-vérig amerikai stílus kell, elfogadható áron? Chrysler PT Cruiser

Automata váltós változatot is találunk a használtautópiacon, de jelentősen megemelkedik tőle a fogyasztás, és elképesztően drága a javítása. A manuális váltó japánosan pontos és igényes darab, én ezt választanám a 2 literes benzinessel.

Egy ilyen konfigurációs PT Cruiser 9,6 másodperc alatt gyorsul 100-ra, 190 a végsebessége, az átlagfogyasztása pedig 8,7 liter. Nem egy problémás gépjárműről beszélünk, a mechanikája és az elektronikája megbízható – ez betudható az osztrák gyártásnak –, az olajcsere-periódus viszont sűrűbb a megszokottnál. A fenntartási költsége elfogadható, bár ebből a szempontból nyilván nem versenyezhet az Opel Astrákkal vagy a Suzuki SX4-ekkel.

Nem népautó, de azért van kínálat

A legismertebb használtautós honlapon 120-130 PT Cruiser kelleti magát. Egy „lelakott”, 2001-es évjáratút már650 ezertől megvehetünk, míg 1 millió körül jó állapotú, 2005-2006-os példányokat találunk (akár dízelmotorral is).

Egy ízig-vérig amerikai stílus kell, elfogadható áron? Chrysler PT Cruiser

A felső határ 1,9 millió forint, ez jellemzően 2007-es, 150 lóerős, kiváló állapotú dízel. Van perverz verzió is, amiről korábban nem tettem említést, a 223 lóerős GT 2,4T, amit turbó lélegeztet, és 7,5 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100-ra. Ebből a változatból csak néhány eladó példányt találunk Magyarországon, ára 1,4


1 Comment

  1. Nekem volt egy ilyen autóm, imádtam csak a család bővülésével már egy nagyobbat vettünk. Az is Chrysler de az már Voyager 🙂 Amúgy nagyon frankó verda és egyedi a megjelenése.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*