Jöhet a Tesla második tízéves terve

Messze nem csak autók szerepelnek a Tesla azon tervében, amit a cégtulajdonos Elon Musk álmodott meg. Cél a fenntartható jövő.

Múltba és jövőbe egyaránt tekint Elon Musk a Tesla honlapján olvasható legfrissebb bejegyzésében. A négypontos terv gyakorlatilag a Tesla Roadster, a Model S és a Model 3 piacra dobását jelenti, kiegészítve az ezekhez szükséges üzemanyag biztosításával. Utóbbival pedig a napenergia kiaknázására céloz Elon Musk, beleértve az energiatárolást a Powerwall termékükkel, amihez a SolarCity cég felvásárlásával hamarosan saját napelemeken keresztül érkezik a napból nyert energia. Ezzel el is érkeztünk a jelenhez, hamarosan életbe léphet Musk tervének második fázisa.

Az amerikai mércével mérve viszonylag széles vásárlói réteg számára elérhető Model 3 piacra dobása után a Tesla a többi autópiaci szegmensben is meg akar jelenni, hogy szinte mindenki számára kínáljon vonzó elektromos alternatívát. A Model 3-nál kisebb Tesla megjelenését nem tartja szükségesnek a cégvezető, viszont várható a Model X-nél kisebb SUV és egy különlegesnek ígért pickup debütálása. Az új típusok mellett legalább annyira fontos a gyártás gyors beindítása és felfuttatása − nyilván ennek hiányosságai miatt csúszott a Model X és a Model 3 piaci bevezetése is − ezért a Tesla új autógyártó rendszert is fejleszt.

Musk szem előtt tartja, hogy a személyautók mellett a teherkocsik és a buszok környezetbaráttá tételét is meg kell oldani. Ezek fejlesztése is zajlik már, amelynek eredményei legkorábban jövőre kerülhetnek napvilágra. A szállítási feladatok megoldására szánt Tesla Semi állítólag jelentős csökkenést hoz majd az üzemeltetési költségekben, valamint jóval biztonságosabb és élvezetesebben kezelhető a jelenlegi kamionoknál. A buszokat kisebb méretben és hatékonyabb kihasználtsággal képzeli el a Tesla-vezér. A hagyományos buszmegállókat csak azoknak tartaná fent, akiknek nincs telefonjuk, vagyis a BKK által már működtetett telefonon hívható busz szolgáltatást vizionálja Musk. Szerinte ennek elterjedéséhez igazi önvezető járművek kellenek, fővárosunkban viszont sofőrös kivitelben már ma is működik valami ilyesmi.

Az önvezető járművekkel el is érkeztünk a közelmúlt legnagyobb vihart kavart pontjához, amire Musk egy külön bekezdést szánt bejegyzésében. Ennek lényege röviden annyi, hogy szerinte az Autopilot rendszerrel ellátott Teslák is messze biztonságosabbak az amerikai autók átlagánál, és aki üzemszerűen használja az Autopilot funkciót az csak az előnyeit élvezi, nemhogy veszélyeztetné az életét. Mindezt a saját bőrünkön tapasztalva is alá tudjuk támasztani, a Tesla, vagy legutóbb a BMW kapcsán, tehát nem szabad még teljhatalmat adnunk ezeknek a rendszereknek, továbbra is a sofőrnek kell konkrétan vezetnie az autót, a vezetőségedek csak segítenek neki ebben.

Musk szerint hamarosan eljön a teljesen megbízható, megingathatatlanul biztonságos önvezető autók ideje, és akkor majd akár vezető nélkül is járhatnak ilyenek az utcákon. Akár úgy is, hogy egy ilyen elviszi tulajdonosát a munkahelyére, az autó pedig rendelkezésére áll azoknak, akiknek szükségük van rá. Így egyrészt nem kell mindenkinek autót fenntartania, másrészt az autótulajdonosok pénzt kereshetnek önvezető járművükkel, ahelyett, hogy a parkolóban várná a munkanap végét. Logikus autómegosztó rendszert vizionál tehát a Tesla vezére, aminek fogadtatása enyhén szólva kétséges kis hazánkban, ahol az Uber is kiverte a biztosítékot.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*