Múltidéző: A torontói Ikarus busz (+galéria)

ikarus-toronto-11A világ valamennyi földrészén feltűnt magyar Ikarus buszok Kanadában nem igazán váltak be, pedig külsőleg a kor igényeinek mindenképpen megfeleltek. Az alábbi galériában a Torontói Ikarus buszokat idézhetjük fel, amely az 1980-as évek végétől színesítették egy rövid ideig az észak-amerikai metropolisz utcáit.

A forgalomból való kivonásról egy korabeli 1995-ös cikk így számol be:

Katasztrofális műszaki állapotuk miatt 14, Ikarus-felépítménnyel gyártott csuklós autóbuszt azonnal ki kell vonni a torontói tömegközlekedésből – jelentették be a múlt héten a helyi közlekedési vállalat, a Toronto Transit Commission (TTC) képviselői. A TTC 1986-ban 27 millió dollár összértékben 90 Ikarus-Orion buszt vásárolt az azóta csődbe ment Ontario Bus Industries-től (OBI). A kanadai üzemeltető állítása szerint a csuklós szerkezet rossz minőségű megmunkálása és a felhasznált silány anyagok következtében a buszok idő előtt elrozsdásodtak, balesetveszélyessé váltak. A felújítás az üzemeltető szerint járművenként 100 ezer dollárba kerülne, de a torontóiaknak oly lesújtó a véleménye az Ikarus-alvállalkozásban szállított karosszériákról, hogy egyetlen centet sem hajlandók áldozni, a leggazdaságosabb megoldásnak a buszok leselejtezését vélik. Korábban az Ottawában üzembeállított Ikarus karosszériájú buszok ellen is a torontóihoz hasonló minőségi kifogások merültek fel.

Komment Torontóból:

A 80-as években szállított buszok nem állták meg a helyüket.  Azért volt rövid a pályafutásuk.  A karosszéria összeszerelése, hegesztése, minősége ami 100%-ban itthon készült, konkrétan siralmas volt.  A 80-as évek közepén elég sokat lehetett erről hallani Torontóban.  Főleg ha magyar voltál, vagy szóba került Hungary.  Az Ikarus nem javított az akkori országimázson.

[adrotate banner=”7″]

ikarus-toronto-11

toronto-ikarus02 ikarus-toronto ikarus-toronto03 ikarus-toronto02 ikarus-toronto04 ikarus-toronto01 ikarus-toronto06 ikarus-toronto07 ikarus-toronto08 ikarus-toronto10

 14 Comments

  1. Konkrétan azt mondták, hogy annyira silány minőségűek, ezek a buszok, hogy még felújítani sem érdemes őket, miközben a Greyhound-nál simán üzemeltek 30-40 éves GMC buszok.

  2. De jól néztek ki ezek a “kanadai” Ikarus buszok. Bár ahogy írjátok, itt a kinézetre adtak többet és a minőség volt rosszabb. Mindenestre szép darabok futottak Kanadában.

1 Trackback / Pingback

  1. Kanadai kézbe került a NABI | Kanada Világa

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*